Techno Awards 2018-2019

Ontdek hieronder de teams die vorig jaar hebben meegedaan aan de Techno Awards!

De Food At Work Techno Award is een competitie waarbij we jongeren uitdagen om een technische innovatie voor een bedrijf uit te werken. Leerlingenteams van het 6de en 7de jaar TSO en BSO gaan aan de slag in voedingsbedrijven met een technische uitdaging.

 

TEAM 1: René en Bernd 

Emmaüs secundair - Aalter

Bedrijf Delino

Projectnaam en projectbeschrijving 

Flessenvullijn: Het aanpassen van een bestaande flessenvullijn om het aantal stops door storingen of bevuilde flessen te verminderen.

Doelstelling

Het aanpassen van een bestaande productielijn om storingen door het omvallen van de flessen op te lossen. Een opvangsysteem om het nadruppelen van de vulkop op te vangen. Extra worden er nog 2 noodstoppen voorzien om sneller te kunnen ingrijpen bij storingen.

 

TEAM 2: The Technofoodies 

Bernardustechnicum - Oudenaarde

Bedrijf Confiserie Jonas

Projectnaam en projectbeschrijving 

Simulatie vulsysteem voedingsindustrie: Vormen worden aangevoerd en gevuld. De vormen met product worden behandeld en vervolgens wordt het product uitgenomen, gesorteerd, verpakt en afgevoerd. De vormen worden nadien gerecupereerd.

Doelstelling

Implementeren gebruik van sensoren in de voedingsindustrie 4.0. Leerlingen bewust maken van de noodzaak om te ontwerpen met aandacht voor de circulaire economie.

 

TEAM 3: IsYa

VTI Roeselare - Roeselare

Bedrijf Ardo

Projectnaam en projectbeschrijving 

Rollenbaan aan- en afvoer bakken: In een diepvriesgroentenbedrijf worden bakken gebruikt om de groenten te transporteren van en naar de productie. Dit transport gebeurt op diverse manieren (heftruck, rollenbanen). Het project omvat hier de in- en uitvoer van dergelijke bakken naar een welbepaalde productie-eenheid.

Doelstelling

De bestaande installatie van de rollenbaan voorzien van een nieuwe stuurkast inclusief enkele nieuwe detecties en metingen. Dit project start vanaf de voorbereiding (studie, opzoekwerk, elektrisch schema) tot en met de uitvoering (testen, opstarten).

 

TEAM 4: De Wafelblusser 

Vrije Technische Scholen BSO/TSO - Sint-Niklaas

Bedrijf Lilly's Cake

Projectnaam en projectbeschrijving 

Brandpreventie wafelovens en spintor: Beveiligen van drie ovens tegen schouw of dakbrand door detectie en brandkleppen + detecteren en verwijderen van wafels met hot spots om brand te voorkomen in de spintor.

Doelstelling

Het ontwerpen en bouwen van een elektrisch bord voor de sturing van de brandbeveiliging van de ovenschouwen en de spintor. Het aansluiten en plaatsen van detectie, kleppen en reject systemen aan de ovens en de wafellijn.

 

TEAM 5: TISM IoT industry 4.0

TISM Bree - Bree

Bedrijf Izico 

Projectnaam en projectbeschrijving 

Niveauregeling: Een reservoir voorzien van een niveauregeling die je vanop afstand kan opvolgen.

Doelstelling

Controle uitvoeren zodat het niveau zeker niet onder een bepaald minimum komt.

 

TEAM 6: De Zure Beerekes

Via Tienen - Tienen

Bedrijf Citrique Belge

Projectnaam en projectbeschrijving 

Automatisatie wegen en doorlichten aluminium schalen: De geperste aluminium schalen die gebruikt worden in de productie van citroenzuur worden na gebruik manueel nagekeken om de kwaliteit te garanderen.

Doelstelling

De doelstelling voor dit project is om deze handelingen te automatiseren (geheel of gedeeltelijk) om zo op een efficiëntere manier te werken.

 

TEAM 7: Signa Chocolates

Via Tienen - Tienen 

Bedrijf Kim's Chocolate

Projectnaam en projectbeschrijving 

Automatisatie chocolade distributie: Op bepaalde pralines worden er chocolade sierlijntjes aangebracht. Door het werken van de transportband kunnen de pralines verschuiven ten opzichte van de machine waardoor de sierlijntjes foutief aangebracht worden. Dit zorgt voor een lagere productuitval.

Doelstelling

Werk een prototype uit waarbij de machine de positie van de pralines automatisch volgt en zo minder product uitstoot gegenereerd wordt.

 

SIGNA Chocolates was de winnaar van de Techno Awards 2018-2019!

Techno Awards

Project delen.