STEM
STEM
Wat is STEM?
STEM staat voor science, technology, engineering, mathematics. Het vierletterwoord verwijst naar de brede waaier van technisch, technologisch en wetenschappelijke opleidingen en functies, zoals electricien, operator, onderhoudstechnicus, werktuigkundige, productieprocesverantwoordelijke, verpakker, kwaliteitscontrolleur, voedingstechnoloog, ingenieur, data analist, programmeur, …
Intersectorale samenwerking
Onze maatschappij staat voor heel wat uitdagingen, denken we maar aan de vergrijzing, klimaatdoelstellingen, duurzame energie, industrie 4.0, circulaire economie, voeding van de toekomst, … Om een antwoord te kunnen bieden op deze uitdagingen zullen we heel wat STEM-profielen nodig hebben. En net daar wringt vaak het schoentje: heel wat sectoren kampen met een tekort aan STEM-medewerkers, duizenden vacatures raken niet ingevuld. We vissen allemaal in dezelfde vijver en botsen op dezelfde obstakels: hoe trekken we meer meisjes en vrouwen aan, hoe motiveren we werkzoekenden om zich om te scholen tot een STEM-profiel, hoe kunnen we samenwerken met onderwijs om onze jongeren op een volwaardige en optimale manier voor te bereiden op de arbeidsmarkt en op het leven in een snel evoluerende context. Door de handen in elkaar te slaan en samen naar antwoorden en oplossingen te zoeken staan we veel sterker en kunnen we de maatschappij vooruit helpen.
Vlaams minister Muyters verwoordde het al begin 2019:
“De behoefte aan sterke STEM-profielen is sectoroverschrijdend. Nogal wiedes eigenlijk dat daar dan ook intersectoraal wordt voor samengewerkt. Door oa. de verschillende STEM-initiatieven over de provinciale en sectorale grenzen te tillen en de aandacht te leggen op intersectorale communicatie.”
Concrete projecten
Er beweegt momenteel al heel wat op het werkveld. Er worden heel wat STEM-initiatieven georganiseerd vanuit de verschillende sectoren. Om de draagkracht en de duurzaamheid van deze projecten te vergroten, werken 12 sectoren samen om good practices naar voren te schuiven en te verankeren over de regionale en provinciale grenzen. Hiervoor wordt ook samengewerkt met de Vlaamse scholen.
Klik op het logo voor meer informatie.