Hoe VINTO Cartamundi hielp om technisch talent klaar te stomen
Opleiden is het nieuwe rekruteren. Cartamundi schakelde VINTO in om gemotiveerde mensen met een neus voor techniek snel startklaar te krijgen. Zes kandidaten kregen een stoomcursus technische basiskennis. Na afloop kregen er vier een vast contract als technisch operator. “Het blijft moeilijk om operatoren te vinden die de vereiste technische bagage en motivatie hebben”, vangt Kristi Heylen van Tempo-Team en Inhouse Consultant bij Cartamundi aan. “Daarom het idee om kandidaten met interesse in techniek en in de job een technisch basistraject te geven, zodat ze meteen kunnen meedraaien. In de huidige arbeidsmarkt kunnen we niet anders dan out of the box denken. Bovendien kan je tijdens zo’n traject meteen aftoetsen of er een match is of niet.”
Hoge nood aan technische profielen
“Vroeger maakten we speelgoedkaarten voor UNO of Monopoly, maar nu krijgen we vellen met collectables zoals Pokémon-kaarten”, verduidelijkt teamleider Mario Janssen. “Die moet je heel secuur uitsnijden, waardoor je constant moet bijstellen en bijsturen. Hiervoor zijn technische profielen nodig. Daarnaast hebben we veel mensen die op pensioen zijn gegaan of dit binnenkort doen. Het is niet simpel om die allemaal te vervangen.”
In de huidige arbeidsmarkt moet je out of the box denken
Potentiële krachten krijgen technisch traject
“We besloten om een vijfdaags technisch basistraject van twee dagen opleiding en drie dagen stage op de werkvloer te geven aan potentiële krachten”, vervolgt Kristi. “Voor het opleidingsluik klopten we aan bij VINTO. Maarten werd onze trainer en was eigenlijk voor alles ons aanspreekpunt. Over die samenwerking zijn we echt tevreden. Om kandidaten te vinden, zetten we een rekruteringscampagne en een jobevent op poten. Uiteindelijk heb ik zes personen met de meeste slaagkansen geselecteerd.”
Opleiding op een praktische manier brengen
“De opleiding werd op maat opgesteld door de VINTO-trainer samen met Cartamundi”, weet Kristi. “Ze krijgen een technisch bad rond mechanica, pneumatiek en wat elektriciteit”, vult Mario aan. “De trainer legt alles uit aan de hand van voorbeelden. Voor het omstellen van machines gebruikt hij bijvoorbeeld werkplaten. Dan zie je: Wie neemt initiatief en doet voorstellen? Wie heeft inzicht? Vervolgens trekken ze naar de werkvloer om te gaan kijken wat ze hebben geleerd. Daar zag je meteen de interesse van de kandidaten. De een let goed op en stelt vragen, terwijl de ander rond staat te kijken. Ik volgde ook een stuk opleiding mee en Maarten bracht dat op een heel rustige, duidelijke en begrijpelijke manier. Hij herhaalde alles tot hij zeker wist dat iedereen mee was.”
Evaluatie en feedback door VINTO-trainer
“Net als alle VINTO-trainers geeft Maarten ook les in het technisch secundair onderwijs. Ze hebben dus de skills om dingen op een begrijpbare manier over te brengen”, treedt Kristi bij. “Na die twee dagen opleiding gaf Maarten ons een evaluatieformulier met beoordeling en feedback voor verschillende competenties. Hij kan echt goed inschatten of iemand potentieel heeft. Of het zal werken met die persoon op de werkvloer of niet.” “Absoluut”, bevestigt Mario. “Ik denk niet dat we hier intern iemand hadden kunnen vinden die de opleiding zo goed zou hebben gegeven. Ook zijn feedback was de nagel op de kop.”
Als mensen gemotiveerd zijn en technisch inzicht hebben, dan haal je dat talent met het VINTO-traject naar boven.
Technisch talent naar boven halen
“Vijf personen zijn in het stageverhaal gestapt en vier kregen daarna een vast contract”, vervolgt Kristi. “Een ervan zit in mijn team”, vertelt Mario. “Hij was postbode en had nul voorkennis, maar wou de uitdaging aangaan. Die persoon gaf toe dat de opleiding best pittig was, maar na de stage was hij ermee weg. Hij en enkele anderen hebben hun vaste job opgegeven om hier te komen werken. Dan weet je dat ze er 100% voor willen gaan. Als mensen gemotiveerd zijn en technisch inzicht hebben om de job aan te leren, dan haal je dat talent er met het VINTO-traject wel uit.”