In de Trappistenweg in Watou wordt het abdijbier St.Bernardus gebrouwen. Daar werken geen monniken, maar hechte teams die meegaan met hun tijd. In december trokken de operatoren van de oude afvul- en verpakkingslijn naar een gloednieuw productiehal waar ze met ultramoderne machines moesten gaan werken. Om deze transitie in goede banen te leiden riep Project Consultant Frederik Hoedt de hulp in van VINTO en Alimento.
Automatisering brengt stress en onzekerheid met zich mee
‘Onze oude afvullijn was een handmatig en arbeidsintensief proces’, vangt Frederik aan. ‘We wilden onze mensen ontzorgen en het proces ergonomisch optimaliseren. We bouwden een volledig nieuw productiehal om een nieuwe, geautomatiseerde lijn in onder te brengen.’ De operatoren zagen een gebouw oprijzen en machines bleven maar toestromen. Al dat nieuwe bracht stress en onzekerheid met zich mee. Sommigen vroegen zich luidop af of ze het wel zouden kunnen. ‘Vóór de overstap sprak ik vaak met de mensen’, zegt Frederik, ‘ze zeiden: “Hoe ga je ons helpen”. Je voelde de angst.’ Frederik ging brainstormen met Nele Delvoye van VINTO en VINTO-docent Yannis Chovanetz om te zien hoe men de operatoren zo goed mogelijk kon voorbereiden.
Technische basiskennis neemt angst weg
‘We stelden voor de opleidingen over meerdere dagen te spreiden. Anders bombardeer je ze met informatie en zijn ze het de dag erna vergeten’, vertelt trainer Yannis. ‘Eerst kregen ze een technisch bad van vier dagen rond pneumatiek, elektriciteit, de verschillende sensoren enz. Ik gebruik altijd didactisch materiaal om de werking te tonen van iets wat geautomatiseerd is. We werken bovendien aan logisch denken, zodat ze zelf storingen kunnen zoeken en proberen oplossen.’ ‘De opleiding bracht daarnaast ieders sterke en zwakke punten naar boven’, voegt Frederik toe. ‘Hierdoor konden we in kaart brengen welke machine aan wie werd toegewezen, zodat ieder zijn talent optimaal kan inzetten.’
Herhalen, herhalen, herhalen
Vervolgens stond er een opleiding van de machinebouwer op het programma. Yannis kwam daarna opnieuw langs: ‘Klassikaal gaf ik meer uitleg over elke machine, en we trokken naar de lijn om de machines te bekijken.’ ‘Het probleem met fabrikantentraining is dat ze je een algemene opleiding geven rond een bepaald type vuller,’ benadrukt Frederik, ‘terwijl Yannis echt de focus legt op onze vuller, die in onze fabriek staat, op onze lijn, voor het vullen van onze flessen met ons bier.’ ‘Ik sta ook stil bij de gevaren van elke machine’, voegt Yannis toe.
Luisteren en communiceren sleutel tot succes
Het opleidingstraject vulde het bedrijf aan met bezoeken aan gelijkaardige brouwerijen, extra presentaties enz. Alles werd in het werk gesteld om de angst langzaam maar zeker de kop in te drukken. ‘Het was vooral de aanloop ernaartoe die stressvol was’, zegt Yannis. ‘Die eerste dag aan die nieuwe lijn stond iedereen daar uiteindelijk met de glimlach’, benadrukt Frederik. Het bewijs dat communiceren, informeren, betrokken zijn en luisteren de sleutel vormen tot succes. ‘De eerste paar lessen zat de CEO ook in het klaslokaal. Dat had ik nog nooit gezien’, lacht Yannis. ‘Dat toont toch hoe waardevol ze hun mensen vinden. De cultuur daar zat echt goed om het project te doen slagen.’
Klaar voor een nieuw verhaal
‘Ook ik heb de opleiding gevolgd’, zegt Frederik. ‘Zo leer je je mensen kennen en geef je ze het gevoel dat ze niet aan hun lot worden overgelaten. Mensen willen gehoord worden en weten dat we daarna ook aan de slag gaan met hun opmerkingen, vragen of twijfels. Bij VINTO denken ze proactief met je mee en stippelen ze een traject uit op maat van jouw bedrijf. Ik had die opleiding misschien zelf wel kunnen geven,’ zegt Frederik, ‘maar dat zou niet zo effectief zijn geweest als bij Yannis. Hij krijgt de mensen mee.’
Automatisering op til?
Met het transitiebudget van Alimento stoom je operatoren technisch klaar. VINTO gaat met je rond de tafel zitten om te bepalen welke aanpak en welk traject het best bij jouw bedrijf en mensen passen. Zo maak je van innovatie een succes.